26 december 2007

Vår jul

Det brukar alltid bli julklappskaos i vår familj. Ingen skillnad i år heller. Det började veckan före jul när mamma och Josef kom hem från Gdansk och lämnade av sitt presentberg hos oss. William och Samuel blev som tokiga och klämde och kände på alla paket. Vi förvarade våra paket i sovrummet, i garderoben så där var det strikt förbjudet för killarna att gå in.

Julaftonsmorgonen började som vanligt, alla sov länge utom jag och efter en stund kom Samuel upp och gjorde mig sällskap. Vid 9-tiden väckte vi resten av familjen och åt lite frukost tillsammans.

Vi brukar alltid äta julgröt tillsammans med Neda men i år sköt vi på det till lunch. Jag satt i köket och slog in de sista paketen och Peter satte på etiketter och krullade snören. Fantastiskt teamwork :)) Barnen lekte för fullt på övervåningen under tiden och Gud nåde det barn som försökte tjuvkika *s* (vilket de så klart försökte med hela tiden)....


Den 22/12 fyller Peter år och den 23:e åker vi hem till svärmor och firar jul med henne så vi brukar alltid bli sittande i sista minuten med vår paketinslagning. På Peters födelsedag brukar vi nämligen vara ute och julhandla hela dagen och så var det i år med. I fredags var vi i Ullared och handlade mängder med roliga saker. Vi hade hört ett rykte om att Gekås brukar vara folktomt dagarna innan jul, men det var helt klart fel för där var massor med människor. Det var ingen kö in, men mycket folk överallt. Det var ganska lång kö till kassorna och kassörskan tappade hakan när jag köpte 30 plastkassar. Först var hon tyst en stund och sedan sa hon: "Jag måste få fråga, men vad ska du med 30 kassar till?". Riktigt så mycket hade vi ju inte handlat :)) Jag förklarade snällt att vårt sopkärl är lite större än vanligt och att Gekås kassar passar perfekt :) Egentligen hade jag nog kunnat tänka mig att köpa ännu fler *s*...


Tillbaka till julafton och paketinslagningen.... Vi slog in paket och sedan var det dags att börja steka köttbullarna och korven. Det brukar vara så i vår familj att julen antingen är hos min moster, mamma eller hos oss. Den av oss som arrangerar julen brukar göra den mesta maten men alla andra har med sig ett par saker också. Så vi hade med oss köttbullar och prinskorv (snittad så att det blir små grisfötter, ett måste på julafton). Jag gjorde köttbullar på två kilo färs, jag brukar använda ett recept på julköttbullar som jag har hittat på Tasteline, och de brukar bli hur goda som helst!

Sedan var det äntligen lunchdags, Neda och Tommy kom vid 13.00-tiden, de skulle ha kommit redan kl 12.00 men Neda skulle åka och köpa till en present till sin lilla brorosdotter som just har blivit storasyster och därtill en liten svartsjuk sådan, så Neda köpte en babydocka i naturlig storlek åt henne att leka med. Vi åt som vanligt vår risgrynsgröt och alla var nöjda och glada. Vi har ätit julgröt med Neda de senaste 10 åren och det är en jättemysig tradition.

Efter gröten brukar det bli dags för presentutdelning och det blev det även i år. Vi brukar inte släpa med oss våra presenter till moster/mamma utan barnen får våra presenter hemma innan vi åker. William och Samuel gick iväg för att byta om till tomtekläder och efter en stund kom Samuel ner och frågade om tomten fick ha andra kläder på sig än de traditionella och det sa jag att tomten fick :)) Så när våra små tomtar knackade på dörren höll vi att bryta ihop av skratt:

Våra fantastiska tomtar delade ut alla paketen som låg under granen (ja, inte berget med paket från mamma utan de fick vi allt packa in i bilen och ha med oss till min moster). De var nöjda och glada och det var jag med. Jag tror Cassandra var nöjdast med sin nya kamera. Pojkarna var också nöjda, William och Samuel fick bl.a. varsin MP3-spelare. Samuel förkunnade genast att han bara skulle lyssna på Puman i den (barndeckare av Laura Trenter som för övrigt är det enda han lyssnar på just nu *s*).

Jag fick en svart skinnväska, nya delar till min "La Creuset"-samling (köksprylar) en rosa kofta (jag har velat ha en rosa kofta i evigheters evigheter men inte hittat någon jag gillar och nu hade Peters lyckats perfekt!!). Jag fick två fina halsband, en Tapas-bok, en lampa (till porslinsmålningen) och så fick jag och Cassandra massor med askar med té. Jag fick två bruna, mjuka fleece-filtar. Neda köpte ett spel åt oss, Guniness rekordspel och det ska bli kul att testa att spela det. Av Cassandra fick jag en bok om digital fotografering och William hade gjort en jättefin ljusstake i slöjden åt oss.

Sedan var det dags att titta på Kalle Anka, för en gångs skull satt vi ner hela familjen och såg nästan hela programmet. Efteråt packade vi in alla paket, maten och oss själva i bilen och ställde in GPS:en på mosters adress i Lerum(som om vi inte skulle hitta det utan men det är kul med nya leksaker *s* och Peters födelsedagspresent har rönt stor uppskattning i vår familj) och körde iväg. Det är en kort resa, det tar bara 10 minuter och vi hade tur, för det var fullt med bilar överallt men vi fick en plats närmast hennes hus. De bor i ett mysigt litet radhusområde och det brukar alltid vara svårt att få tag på en parkering där, det är en lång backe upp till deras hus och den var kantad med parkerade bilar. Vi bar in alla paket och vi var efterlängtade för vi hann knappt in genom dörren förrän det var dags att äta.

Vi var sist och det har nog aldrig hänt i världshistorien förut, alla mina släktingar (som brukar komma extremt försent) hade för en gångs skull kommit i tid... Chocken har nästan inte släppt ännu *s*. Ingenting saknades på julbordet och alla blev propmätta. Det bästa jag vet är ris-ala-maltan och jag var tvungen att spara lite plats till den :) Min moster hade även gjort mumsiga bakelser till efterätt men jag var ståndaktig..... Man får inte ner hur mycket som helst. Maten var god och alla var glada. Mest otålig var Samuel som sprang fram och tillbaka och undrade om inte tomten skulle komma snart. Han rev nästan ner granen när han skulle klättra upp för att kunna titta ut genom fönstret och spana efter tomten.

Bredvid mig satt de två unga männen som skulle vara tomtar. Min bror Jonathan och min kusin Simon brukar alltid alltid turas om att vara tomte. I år lyckades ingen av oss komma på vem som var tomte förra året så det föll på Jonathans lott att vara tomte (men sedan, när vi kom hem och jag tittade igenom gamla fotografier såg jag att det var Jonathan som var det förra året med, så nu får Simon vara tomte två år i rad *s*).

Samuel och William var överlycklig! Presentdags!! Olivia var inte lika glad, hon var lite rädd för tomten men det gick ganska snabbt över. Efter en hel del paketuppslitande (här finns inget civiliserat beteende överhuvutaget, utan alla sliter upp sina paket så snart som möjligt och kastar pappret omkring sig) så var alla paketen utdelade, stackars tomten var helt utpumpad och lunkade iväg. En hel del tjut hördes här och var i rummet. Men kan anta att en del blev ganska nöjda ;)).

Själv fick jag en låda med kläder av min mamma :) Så jag var också nöjd. Jag fick en kofta, linne, blus, sjal, kjol och en jättefin jacka. Av Nanny fick jag en fantasiskt fin blå sidensjäl och ett smycke som hon har gjort själv. Det är ett halsband i glas med silverinfattning. Jag blev jätteglad. Från mormor fick jag också en sjal, i svart med stora röda prickar. Min bror köpte peruker till alla barnen och vi hade alla jättekul med de här perukerna.


Min kusin Simon hade med sig sitt Wii från Stockholm och vi stod hela bunten och spelade Wii sports. Mina killar ska köpa sig konsollen nu i mellandagarna bestämde de. De har sparat både födelsedagspengar och julklappspengar och kan köpa ett tillsammans. För den som inte har spelat Wii kan jag bara rekommendera att testa det. Det är interaktivt och det du gör med din kontroll syns på skärmen, t.ex att slå en boll med ett baseballträ, man håller kontrollen som om man slog på riktigt. Hur kul som helst!!

Vi hade en jätterolig julafton. Massor med glada skratt, fina paket och god mat. Och det bästa av allt? Jag fick pussa på världens goaste bebis :))




GOD JUL

4 kommentarer:

Peter sa...

Visst var det en underbar jul tillsammans, hela familjen. Men för er som missade..."Midvinternattens köld är hård..."

Anonym sa...

Härligt!!!

Fotograferande Maria sa...

Hej! Låter som en härlig jul!!! Kram / maria

Mindi sa...

Vad roligt att läsa om er jul SUSIE! :)

Kramis

M i n d i