13 januari 2007

Dansa ut julen

Godmorgon!

Idag har det blåst ordentligt i vår skog, det har varit tiktigt otäckt! Jag hade svårt att sova och vaknade flera gånger under natten. Peter ska jobba ett par timmar på förmiddagen, William ska in till stan och gå på bio med sin kompis Rut. De ska se Eragon och han fick en biljett av Cassandra, en av de 52 hon vann :)) Sedan ska han sova över hos Rut. Jag tänkte ta med mig Samuel och gå på IKEA ett par timmar. Jag vill byta ett par saker och sedan skulle jag gärna vilja ha en ny lampa till vardagsrummet. Vi har haft väldigt lite julsaker framme i år och av någon anledning har det blivit sparsamt pyntat (totalt tre adventsljusstakar, en IFK-Göteborgkula, två små tomtar och så julgranen) så jag har faktiskt inte alls känt mig trött på julsakerna tvärtom. Men idag ska vi "dansa" ut julen. Tjugondag Knut.

NE står det så här om tjugondag Knut:
"Tjugondag Knut, den trettonde januari, dag som i Sverige, Finland och på sina håll i Norge räknas som julens sista dag. Helgonet Knut Lavards dag i almanackan var dock ursprungligen den sjunde januari (liksom alltjämt i Danmark), dvs. dagen efter trettondagen, som i andra länder markerar julhelgens upphörande.

Från slutet av 1600-talet började man emellertid i svenska almanackor föra över namnet Knut till den trettonde januari, vartill rimmet "Knut kör julen ut" kan ha bidragit. Den nutida formen, "Tjugondag Knut kör julen ut", är inte belagd förrän på 1700-talet. Orsaken till att man förlängde julen en vecka är omdiskuterad. Somliga uppfattar firandet av den trettonde januari som iakttagandet av trettondagens oktav, andra menar att den tidiga kristna kyrkan i Norden ville i julhelgen innefatta även tidpunkten för de hedniska nordbornas "midvinterblot". Den äldsta skildringen av tjugondagsfirande möter hos Olof Rudbeck d.ä., som beskriver ett "gästabudskrig" då man symboliskt "körde ut" julgästerna. "Knuts-baler" är ett societetsnöje som fortlever i sydsvenska städer där det finns eller har funnits Knutsgillen.

Knutstraditionerna är annars mestadels lokala och unga: i Norrland brukade ungdomarna banka med träklubbor i husknutarna, i Sydsverige gjorde de knutgubbar, i Värmland höll kvinnorna fest, på många håll "sopar" alltjämt utklädda ungdomar ut julen. Allra yngst är julgransplundringarna."

Inga kommentarer: