05 september 2006

Spännande böcker

De senaste veckorna har jag läst (och läser just nu) tre väldigt spännande böcker.

Den första är "Den siste tempelriddaren" av RAYMOND KHOURY.

När Raymond Khoury för fem år sedan erbjöds 350 000 dollar av ett av de största amerikanska förlagen för rättigheterna till denna bok var deras enda villkor att allt som handlade om religion skulle tas bort. Khoury vägrade. Sedan kom Dan Browns Da Vinci-koden ut och plötsligt var religiösa mysterier inte längre så kontroversiella. Akko, år 1291. Medan staden brinner efter angreppet av sultanens trupper, sätter Tempelfalken segel och för bort en liten skara riddare, åt vilka ordens stormästare anförtrott ett mystiskt skrin. Skeppet försvinner spårlöst.

New York City, nutid. Fyra ryttare, utklädda till tempelriddare, anfaller Metropolitanmuseet under det högtidliga öppnandet av en utställning med skatter från Vatikanen och stjäl en medeltida chiffermaskin. Därmed kastas FBI-agenten Sean Reilly och arkeologen Tess Chaykin in i en livsfarlig katt-och-råttalek med skoningslösa mördare. Det riskfyllda äventyret för dem genom tempelriddarnas mörka historia; över Manhattans kyrkogårdar, tvärs över kontinenter, till ödsliga bergstrakter i Turkiet och in i Vatikanens innersta. Slutligen upptäcker de en häpnadsväckande hemlighet som kommer att skaka den religiösa världen i dess grundvalar. Alla som tyckte om Da Vinci-koden kommer att älska denna spännande blandning av konspirationsteorier, action och mysterier.

Den andra boken , Jessica Jungs saknad av Elisabeth Gilek.

En väktare blir knivskuren i Solna centrum, när polisen hittar honom är han redan död. Samtidigt på ett galleri står en kvinna och väntar otåligt på sin pojkvän. Varför dyker han inte upp? Han hade ju lovat.Jessika och Johan har bara varit tillsammans i några månader. En konstvetare och en väktare- ett omaka par tycker många av deras vänner. Men själva vet de att de har funnit varandra för livet. När Jessika nås av beskedet att Johan är död rasar hennes värld samman.För att inte brytas ner helt av sorgen börjar Jessika göra egna efterforskningar kring mordet parallellt med polisarbetet. Spåren leder henne till tungt kriminella och farliga kretsar i Stockholms undre värld. Vem var egentligen Johan? Var han i själva verket någon helt annan än den man hon förälskade sig i?

Saxat från Adlibris:
Jessika Jungs saknad är på en och samma gång en deckare och ett gripande relationsdrama som håller läsaren i ett järngrepp ända fram till den spännande och överraskande upplösningen.

Just nu läser jag "Och fjättra Lilith i kedjor" av Åsa Schwarz.

Stockholm. Två mord, ett i nutid och ett för 160 år sedan. Hur är de egentligen sammankopplade?Lena har just flyttat in i sin nya lägenhet på Södermalm i Stockholm när hon under en av golvplankorna hittar en gammal dagbok. Dagboken visar sig ha tillhört Anna, som på 1840-talet mördades under mystiska omständigheter. Samtidigt försnillar en hacker 35 miljoner kronor från ett framgånsrikt IT-företag. Konsulten Martina får i uppdrag att ta reda på var pengarna hamnat. Dagen därpå hittas en av företagets anställda mördad med två underliga märken på halsen, och polisen kopplas in för att utreda mordet. Den gemensamma nämnaren för de båda mordgåtorna är Lilith, vars namn verkar dyka upp på ställen där man minst anar det. Vem är denna mytomspunna figur och vad har hon med morden att göra?

2 kommentarer:

Milla sa...

Den där sista har jag läst! Den gick som följetong i Computer Sweden förra sommaren, jag slukade den!
Hur GÖR du när du läser flera böcker, läser du lite i varje varje kväll, ett kapitel då och då eller hur? Jag brukar nog bara läsa en i taget, om det inte är en helt annan genre typ....

~Susie~ sa...

Jag läser oftast böckerna en i taget. Ibland händer det att jag läser att par böcker parallellt och då har jag egentligen inget system för hur mycket jag läser i varje i varje bok, utan det blir lite mer som det faller sig. Här har jag läst böckerna efter varandra.
Däremot så lyssnar jag ofta på en bok medan jag läser en annan, fast inte samtidigt förstås *s*...Men lyssna på böcker kan man göra vid så många olika tillfällen!