24 mars 2007

Ett år

Vad fort ett år går... Man hinner inte mer än att blinka så har det svischat förbi i raketfart. Den här helgen för exakt ett år sedan flyttade vi in vårt hus. Det har varit ett intensivt år då vi helrenoverade huset.

Vi målade och tapetserade alla rum i hela huset. Alla väggar tapetserades först med en väv (ja, inte de där vi satte tapet, men de målades) och sedan målade vi vissa och satte upp fondväggar på andra. Över hela huset bytte vi ut alla golv- och taklister mot nya svanhalslister i vitt. Överallt satte vi in ny ventilation. Vi köpte en ny varmluftspump, vilken skillnad det blev på luften! Vi satte också in nya fina fönsterbräden överallt.

Vi la nya golv på hela nedervåningen, vi valde en ljus björkparkett i vardagsrummet och köket och vi valde en mörkbrun klinker i hallen och tvättstugan som också helkaklades i beige och chokladbrunt. Vi la värmeslingor på golvet och satte in en ny varmvattenberedare samt köpte nya energisnåla vitvaror!

På övervåningen renoverade vi badrummet, det helkaklades och vi satte in stort kakel och mosaik som vi även byggde ett bord till handfatet av. Vi satte in ett runt handfat och byggde en vägg med små speglar i. Vi murade en stor spegel i väggen och kantade den med mosaik. Vi la värmeslingor i golvet och satte upp en ny elektrisk handdukstork. En ny toalett inhandlades, en jättesnygg från Villeroy & Bosch. Nya blandare och krokar sattes upp.

I allrummet på övervåningen målade vi och byggde väggfasta hyllor av ek. Väggarna målades i rött. Vi drog in el till nya lampor. Vi la golv på vinden och isolerade och satte in en ny trappa till vinden.

I vårt sovrum tapetserade vi en fantastiskt Mendhi-tapet från Midbec i grönt med guldblommor och målade i grönt, vi drog in el till takbelysning och la golv på krypvinden och byggde om det till en garderob, med ordentlig belysning och ingång från två håll. I den befintliga garderoben (som går att gå i) satte vi in hyllor, la nytt golv, målade och byggde väggfasta hyllor för förvaring och satte in bättre belysning.

Trappan målades i vitt och vi tog bort en bred list som gick längs hela trappan och som delade av den i två olika delar. På det viset fick vi en stor enhetlig yta som målades i rött. Vi satte in ny belysning, vackra vita lampor.

I Williams rum målade vi och tapetserade. Han fick behålla det befintliga golvet, ett ljust laminatgolv som var i gott skick. Mamma målade en djungel på en av hans väggar. Stora exotiska fåglar och blommor, och en palm. I Samuels rum gjorde vi likadant, men han valde motivet spöken att ha på sin vägg. Vi gjorde om hans krypvind till en garderob och målade om hans inbyggda säng helt i vitt. Ny belysning drogs in i båda barnens rum. I Cassandras rum målade vi och gjorde iordning det befintliga parkettgolvet. Fönstren målades om och ny belysning sattes in.

På nedervåningen byggde vi om ett förråd till garderob, dörren till altanen byggdes igen och vi byggde väggfast förvaring från IKEA att hänga kläder på. Även skolhyllor sattes in. Ny färg på väggarna och ett nytt laminatgolv lades in. Vi satte också upp en skotork :)) Vi slängde nämligen ut det gamla torkskåpet.I hallen satte vi upp en annan underbar fondtapet från Midbecs mendhi-kollektion. Den är brun med stora cirklar i guld. Övriga väggar målades beiga På golvet la vi först värmeslingor och sedan chokladbruna klinkers.

Badrummet på nedervåningen var det enda i hela huset som fick stå orört. Det är jättevackert som det är, helkaklat i ljusgul marmor. Det helrenoverades för 3 år sedan och det fanns ingen anledning för oss att göra om det.

I vardagsrummet målade vi och tapetserade. Vi satte igen en dörr till köket och gjorde en annan ingång större genom att ta bort en bit av väggen. På det viset fick vi en öppen yta mellan vardagsrummet och köket samtidigt som köket fick en mer fyrkantig form. På en stor vägg som går genom vardagsrummet och köket satte vi upp en annan fondtapet från Midbec, samma mönster som den som hänger på väggen mittemot i hallen men med beige som bas i stället.

Vi satte in ett helt nytt kök, från en firma som heter VIKING, det är fantastiskt fint. Luckorna är i chokladfärgad ek och lackad ljus jasmin samt aluminium. Nya vitvaror, ny spis och ugn. Micron och ugnen sattes i en pelare och spisen är på en ö mitt i rummet. Vi har en dubbelkyl/frys med inbyggd ismaskin och alla lådor är breda och man kan dra ut dom hela vägen. Jag får plats med alla mina bestick och knivar och kökstillbehör, ja ALLT i endast två lådor, då förstår ni hur breda dom är. Man har en fantastisk översyn! Vi köpte nytt köksbord och 8 stolar samma stil som resten av köket.

Altanen oljades in men för övrigt lämnade vi den orörd till kommande renoveringar. Den är i bra skick och kan vänta ett tag innan den får en total uppfräschning.

Så när jag ser tillbaka på året som gått så känns det ofattbart att vi levde mitt i den renoveringen, det var hur jobbigt som helst stundtals men så fort något blev klart kändes det helt fantastiskt!

Inga kommentarer: