31 januari 2007

Evas sju döttrar

För ett par år sedan läste jag en artikel som handlade om "Europas mödrar". Där beskrevs 7 kvinnor som vi alla sägs härstamma på mödernet ifrån. En man som heter Bryan Sykes har forskat i detta och han har skrivit en bok som heter "Evas sju döttrar". Jag har nu lånat boken på bibiloteket och på förlagets hemsida kan man läsa det här om boken:

" Evas sju döttrar: För över 20 000 år sedan koloniserade sju kvinnor Europa. De kom att bli urmödrar till dagens européer. Denna förbluffande upptäckt gjorde Bryan Sykes efter att ha undersökt tusentals DNA-sekvenser från hela världen. Utifrån vår uppsättning av mitokondriskt DNA går det att spåra släktskap på mödernet tusentals år tillbaka i tiden.

I den här boken tar Bryan Sykes oss med på en fascinerande resa i genetikens värld och berättar om de sju klanerna på det europeiska släktträdet. Under olika tider och på olika platser har Ursula, Xenia, Helena, Velda, Tara, Katrine och Jasmine kämpat för sin överlevnad och för sina barn. Det är vi som är deras ättlingar."

Den ursprungliga kvinnan kallas för den mitokondriska Evan. En jämförelse av mitokondrisk DNA från människor av många olika raser och från olika geografiska områden tyder på att alla dessa DNA-sekvenser härstammar från en enda gemensam, inte alltför avlägsen, föregångare.

Eftersom mitokondrierna ärvs enbart från modern, tyder detta på att vi alla härstammar från en enda obruten linje av kvinnor, vi har en gemensam urmoder, den mitokondriska Evan . Under antagande av att mutationsfrekvensen varit relativt konstant under årtusendena för det mitokondriska DNA:t, beräknar man att denna Eva levde för ca 150 000 - 200 000 år sedan. Troligtvis levde hon i Afrika.

Inga kommentarer: