28 december 2006

Mellandagar

Nu är det mellandagar, eller Romjul som det heter i Norge. Romjul kommer av ett gammalt adjektiv, "rúmheilagr" som betyder ungefär "något som inte behöver helgas så mycket". Det har inget alls med ROM att göra :)

I USA firar man Kwanzaa [kw9´nzg], som är ett helgfirande mellan jul och nyår, främst bland afroamerikaner. Firandet är ett sentida påfund utan de religiösa kopplingar som vanligtvis hör ihop med helgfirande. Namnet härrör från floden Kwanza i södra Afrika och anses betyda 'förstlingsfrukt'. Det var 1966 som den amerikanska universitetsläraren Maulana Karenga introducerade firandet. Hans intention var att detta skulle vara en period under vilken den afroamerikanska befolkningen i USA kunde stärka sin identitet genom att fira sitt afrikanska usprung.

Högtiden skulle alltid börja 26 december och hålla på till 1 januari. Att det var just sju dagar hade förmodligen med det heliga talet sju att göra. Kwanzaa fungerar som ett slags afroamerikanskt komplement till den kristna julen. Någon djupare afrikanisering är det dock knappast fråga om. Firandet har mer betydelse för självbilden och tillhörigheten än den har för den afroamerikanska kulturen. Numera firas kwanzaa i mångt och mycket som en egen amerikansk helg, även av icke-afrikaner. Helgen har egna kwanzaakort, liknande jul- och påskkort. Den har också, precis som Halloween, kommersialiserats, och speciella prylar marknadsförs i butikerna, vilket förmodligen är precis tvärt emot vad Karenga en gång avsåg.

Källa: NE

1 kommentar:

Fotograferande Maria sa...

Hej!

kikar in :) Du får berätta sen om den var bra, boken alltså.

kram Maria